Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

In deze eerste blog van onze nieuwe blogger Simon, lees je over zijn jacht naar het worsten T-shirt van de HEMA. 'De reden dat ik dat T-shirt dolgraag wilde hebben, was omdat het T-shirt van betekenis was veranderd. Het werd voor mij een symbool dat me onderscheidde van ‘de fatsoenlijke Nederlander’.'

De eerste keer dat ik het HEMA rookworsten-T-shirt zag, wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Niet dat ik me ervoor geneerde, maar ik zag mezelf er nog niet zo snel in lopen. Ik vond de worst associatie eigenlijk zelfs een beetje irritant. Het neemt alle onschuld weg, zodat ik bijvoorbeeld niet meer ongestoord een worst kan verorberen op een barbecue. Kortom, aardig van HEMA dat ze zich inzet voor acceptatie en we gaan weer over tot de orde van de dag.

En een paar dagen later moest en zou ik dat T-shirt hebben...

Wat was er gebeurd, waarom hechtte ik opeens zoveel waarde aan dat T-shirt? De reden dat ik dat T-shirt dolgraag wilde hebben, was omdat het T-shirt van betekenis was veranderd. Het werd voor mij een symbool dat me onderscheidde van ‘de fatsoenlijke Nederlander’. De worsten die door het zelfgenoegzaam dagblad als smakeloos en tegelijkertijd ranzig bestempeld werden, verbeelden voor mij opeens een alledaags, burgerlijk ideaalbeeld waarin ik samen met anderen zonder onzekerheid er gewoon mag zijn.

Gelijk nam ik contact op met een vriendin uit Amsterdam en ik vroeg haar of ze dat T-shirt voor me kon halen. Helaas was ik rijkelijk laat, zodat ik naast het net greep. Al snel kreeg ik de hartverwarmende uitnodiging om als troost toe te treden tot de ‘sisterhood of the travelling worsten shirt’, maar dat kon helaas mijn begeerte niet bevredigen. Want ook al wist ik dat ik dit jaar niet naar de Canal Parade zou gaan, ik wilde hoe dan ook deelnemen aan het ritueel dragen van het worsten T-shirt. Iets wat niet mocht afhangen van beschikbaarheid.

Al snel besloot ik dan maar m’n eigen T-shirt te maken en ik begon in gedachten met het ontwerp. De eerste conclusie die ik trok, was dat er geen worsten op zouden komen, want ik wilde niet namaken. Daarnaast neigde het T-shirt naar het promoten van carnivorisme. Iets wat onverantwoord is, aangezien we niet de capaciteit hebben om de hele wereld iedere dag van biologisch vlees te voorzien. De vraag waarmee ik de worsten dan ging vervangen was wel moeilijk. Het moest in ieder geval ‘seksistisch’ zijn, want anders zou het T-shirt zijn hele doel missen. En dat zou zonde zijn. Maar ja, wat dan wel? Komkommers? Nop, dat is te flauw en ik houd er ook niet heel erg van. Een niet eetbaar symbool dan? Bijvoorbeeld... de Domtoren, daar wordt ik immers ook blij van. Toch leek me dat een onzalig idee. Daarnaast, twee Domtorens op één T-shirt is raar, want de Domtoren is uniek.

Maar na wat denken wist ik iets anders waar ik ook altijd blij van word. Zodra ik tijd had, begon ik dan ook met het gebruik van mijn beperkte vaardigheden op het gebied van afbeeldingen bewerken. Het resultaat zie je hierboven en ik ben er bijzonder trots op, want dit T-shirt is er één met een verhaal. Voor de één misschien een steen des aanstoots, maar voor mij ontzettend kostbaar.

Gepubliceerd: 12 augustus 2016
Simon van der Stoel

Wie in de wereld ben ik? Ben ik op het moment van lezen nog dezelfde als op het moment van schrijven? Wat in ieder geval een constante in m’n leven is, is dat ik de wereld om me heen wil begrijpen en verbeteren. Daarnaast houd ik ervan om gewoon in het gezelschap van anderen te zijn of mezelf buiten uit te laten.


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2020 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.