Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

Aan al mijn christelijke LHBT-vrienden,

Ik wil wat met jullie delen. Gisteren ontmoette ik Dino, niet alleen moslim maar ook homo, net als jij en ik. Hij is voorzitter van Maruf, de moslimvariant van CHJC. Hij gaf een lezing over rechts populisme en de negatieve gevolgen hiervan voor queer minderheden.

In Nederland zien we steeds meer partijen die claimen voor LHBT’s op te komen, en dat gebeurt dan meestal in één adem met termen als “wij Nederlanders” en “zij moslims”. “Hier in Nederland zijn we tolerant tegenover homo’s, en de moslims komen dat bedreigen.” Hierover is veel gezegd en geschreven, in mijn studie Gender Studies gaat het er veel over en wordt het ‘homonationalisme’ genoemd. Het is problematisch om drie redenen.

Ten eerste: het creëert een blinde vlek, want het impliceert dat alle Nederlanders die geen moslim zijn sowieso homovriendelijk zijn. Dat is helaas nog lang niet het geval. Ja, we hebben het homohuwelijk in Nederland, en ja het gaat de goede kant op. Maar nu doen alsof de LHBT-emancipatie voor “wit Nederland” af is, is je neerleggen bij heel veel homohaat en discriminatie. Denk aan geweld tegen homo’s in de sportwereld, bij voetbalclubs. Denk aan christelijke stichtingen die LHBT’s willen genezen. Denk aan al die tieners die met suïcidale gedachten rondlopen. Denk aan die CHJC’er die geen contact meer heeft met zijn ouders. Wij als christen-LHBT’s moeten bij uitstek weten dat er nog een lange weg te gaan is. Als politici roepen dat het hier in Nederland allemaal zo goed geregeld is voor ons, dan geven ze niet werkelijk om ons.

Nee, dan hebben ze een heel andere agenda: tweedeling. Dat is mijn tweede punt. Deze politici geven niet om ons, ze gebruiken ons enkel om een ‘wij’ en een ‘zij’ te creëren. En om die ‘zij’, de moslims en de immigranten, buiten te sluiten. Het is zo hypocriet. Ik zie meerdere rechtse partijleiders over bescherming van homo’s praten, terwijl diezelfde partijen tegen het homohuwelijk stemden, het regenboogakkoord van COC niet ondertekenden en zelfs afwezig waren bij het COC-verkiezingsdebat.

Homonationalisme doet – ten derde – alsof alle homo’s wit zijn en alle moslims hetero en homofoob. Het ontkent de prachtige diversiteit die onze LGBT-gemeenschap rijk is. Het ontkent het bestaan van mensen als Dino: de homo die moslim is. En die net zo moslim als homo is, net zoals wij net zo christelijk als LHBT zijn. Wij kennen dat gevoel heel goed, dat je nergens echt bij hoort. In de kerk ben je ‘die homo’ die eigenlijk niet helemaal mee mag doen, in de LHBT-gemeenschap ben je ‘die rare christen’.

Na afloop van de lezing schudden Dino en ik elkaar de hand. “Dit is precies wat die rechtse politici niet willen zien, dat jij en ik elkaar de hand schudden”, zei hij. Het raakte me enorm. Ik wil wonen in een land waarin iedereen elkaar de hand wil schudden, letterlijk of figuurlijk. Waarin diversiteit wordt gevierd, waarin iedere unieke identiteit wordt erkend. Waarin Dino niet raar wordt aangekeken door homo’s als hij zegt dat hij moslim is. Waarin politici niet de emancipatie van de ene minderheid gebruiken om de emancipatie van de andere minderheid tegen te gaan. Zullen we morgen allemaal alsjeblieft kiezen voor zo’n land? Voor verbinding in plaats van angst?

Gepubliceerd: 14 maart 2017
Frans Blokhuis

Ik ben 23, studeer Gender Studies, fotografeer en wil de wereld rechtvaardiger maken met die talenten. Ben allergisch voor kasten en hokjes.


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2020 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.